Camp de blat

DOSSIER

dilluns, 14 de març del 2011

Comerç i producció actuals




Els cereals es cultiven pel seu gra, que és ric en midó i que serveix, bàsicament, per a l'alimentació humana i animal, però també té diversos usos industrials. Per a la nutrició humana, es tracta d'un producte que, a més del seu contingut energètic preeminent, té un nivell proteic notable i conté diversos minerals i vitamines.

Actualment, el gra de cereals destinats a l'alimentació animal, els pinsos, representen un 33% de la producció total arreu del món i és més de 40% en els països de la Unió Europea.

La transformació industrial dels cereals permet obtenir-ne cervesa i diverses begudes alcohòliques i, sobretot, extreure’n midó, del qual es deriva un nombre indefinit de productes. Després de collir el gra, resta, com a subproducte, la palla. L’interès de la palla és molt inferior al del gra, però la qualitat que se’n produeix i els diversos usos a què es pot destinar fan que es tracti d’un subproducte sovint molt valuós.

En les fotos que presentarem, observarem gràfiques sobre el comerç dels cereals més coneguts a Catalunya, a Europa i al Món començant des de l’any 1961 fins al 2005, expressant en tones x10-6

A la primera gràfica podem observar que Catalunya, l’ordi és generalment el més produït, amb una igualació amb el blat l’any 1970 però amb crescudes notables entre els anys 1980 i entre el 1990 al 1995. El blat es manté mitjanament constant i la crescuda més notable és l’any 1965 produint 0.4 Tones x10-6

La segona gràfica que representa Espanya, l’ordi segueix essent el més produït en comparació amb el blat l’any 1971 (aproximadament) i el 2005, amb 4 tones x10-6 els dos anys. El blat es manté en segon lloc, la crescuda més notable és l’any 2000 amb unes 7’5 tones x10-6 produïdes.

La tercera gràfica, la amb les dades mundials, podem observar que el blat, el blat de moro i l’arròs son els més produïts, mentre que l’ordi està en últim lloc. La crescuda més notable del blat és l’any 1995 amb unes 600 tones x10-6, del blat de moro l’any 2005 aproximadament unes 740 tones x10-6 produïdes i l’arròs l’any 2005 amb unes 610 tones x10-6.

Tenim una última gràfica que ens informa sobre les diferents consumicions dels cereals al món, a la Unió Europea, a Espanya, a la USA, a la Xina, a l’Índia i per últim a l’Àfrica. Les diferents àrees sobre les diferents consumicions són: el consum total, importacions netes, alimentació humana, alimentació animal, altres usos industrials i diverses. Les xifres en negreta es refereixen a kg/persona des dels anys 1999 al 2003 i el percentatge es relacionen amb el consum total.

2 comentaris:

  1. Bé, però, aquests gràfics, els has fet tu?

    ResponElimina
  2. No, son extrets d'aquest llibre:
    Títol : 1. Cereals (les plantes cultivades)
    Autor: Miquel Pujol Palol
    Obtingut a la biblioteca pública de Cambrils

    ResponElimina