Camp de blat

DOSSIER

dilluns, 14 de març del 2011

El segar i el batre a pèl.


Ens endinsem en el món de les festes i tradicions catalanes que tenen a veure amb el blat. Concretament parlarem d’una tradició localitzada a Vic, i participen una colla de segadors, anomenats segadors de malla.

Un grup d’ ells ens expliquen en un bloc en que consisteix aquesta tradició:

¨El diumenge 23 de novembre, una colla de gent es va aplegar a la punta d'un camp, anomenat el Camp Gran de la Fàbrica, per veure una activitat que fa quaranta o cinquanta anys que no es practica: sembrar a mà. Els pagesos van assellonar, per marcar el tros que s'havia de sembrar. Després, es repartiren la mitja quartera assellonada sembrant a mà, i duent a sobre la senalla. Tot el tros quedà ben aplanat. Els terrossos, aixafats. Fins i tot, no es van pas descuidar de fer la vora cap a finals de febrer de l'any propvinent per herbejar amb l'aixadell, i segar pel juny ¨

Trobo que és un tradició, que no s’hauria de perdre mai. És una manera, de recordar vells temps, quan encara no hi havia màquines, ni estris per treballar còmodament. També és interessant ensenyar-ho als més petits, per què es facin una idea de com eren els temps abans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada